Grand Damwand
/ Nieuws / Installatie van een damwand cutoff muur om langzaam lekken door een dam te verhogen

Installatie van een damwand cutoff muur om langzaam lekken door een dam te verhogen

Overmatig lekkage door de Vojmsjondam op de Angermanalven-rivier in Zweden leidde de eigenaar om een ​​renovatie te overwegen. De bodemdam is gelekt sinds het in 1950 is voltooid, maar de lekkage is de afgelopen jaren toegenomen, met 20 liter / sec water dat door de dam lekt als het reservoir vol is. Om deze situatie aan te pakken heeft Vattenregleringsforetagen ervoor gekozen om een ​​damwand cutoff muur te installeren met een vergrendelingssysteem.

Begrijpen van de situatie

Vattenregleringsforetagen is verantwoordelijk voor het regelen van water voor stroomopwekking in het noordelijke deel van Zweden. In zes rivieren beheert het bedrijf watercontrole op 130 reservoirs met een totaal volume van 20 miljard kubieke meter. Deze regeling biedt de mogelijkheid om jaarlijks 16,7 TWh energie te produceren.

Opties overwogen omvatten het installeren van secant poles, met behulp van jet grouting, een combinatie oplossing bestaande uit een rammed staal damwand muur en jet grouting, en de installatie van een geboord damwand cutoff muur met een interlock systeem. Het gebruik van secant poles werd te duur beschouwd. Een groot nadeel met jet grouting is het schaduw effect dat kan optreden als grote keien aanwezig zijn. Dit zou resulteren in onvoldoende afdichting van de dam.

Het uitvoeren van het werk

Een 170 meter lange geboorde damwand cutoff muur wordt geïnstalleerd met een vergrendelingssysteem om waterdichtheid te verzekeren. De grootste boordiepte is 13,5 meter.

Het behuizingssysteem voor het werk was een SR / SF Robit Pile wall 324, en de damwandmuur was een Ruukki interlock systeem. De stapels werden geboord en leeggemaakt, vervolgens gevuld met een mengsel van cementmengsel / beton en bentoniet. Het doel van deze slurry was om beide onder de stapels af te sluiten en de stapels te beschermen tegen corrosie.

Enkele onverwachte situaties die tijdens het reparatiewerkzaamheden zijn ondervonden, omvatte het feit dat boorstukken 2 tot 3 cm in omvang niet werden opgebracht samen met het terugwater dat uit de stapels kwam. Het volume van dit materiaal was ongeveer 100 liter voor een 13,5 meter boorgat. Omdat het belangrijk was dat de palen helemaal leeg waren, moest dit materiaal evacueren door daarna te zuigen.

Nadat het afdichtingswerk was voltooid, lijkt het lek te zijn gestabiliseerd op ongeveer de helft van het niveau dat is ervaren voor de afdichting. Er is echter een langere tijd nodig om zeker te zijn van de resultaten van de revalidatie.

Les geleerd

Het is belangrijk om grondige geologische metingen / enquêtes van het damme lichaam zelf uit te voeren voordat het werkelijke revalidatiewerk begint. Dit is nodig om de slijtage van de boorapparatuur te onderschatten. Bovendien, omdat de gevolgen van het niet in overeenstemming zijn met het tijdplan in dit soort reservoir / dam rehabilitatieproject ernstig kunnen zijn, garandeert de beschikbaarheid van reserveonderdelen en het schatten van reserveonderdelen voor boorapparatuur cruciaal.

Dit artikel komt uit hydroworld bewerken vrijgegeven